2022-09-27 10:38:47

Europski dan jezika u školskoj knjižnici

Ove godine Europski dan jezika obilježavamo dvadeset i prvi put, što je ujedno isto toliko  obilježavanja i proslave jezične i kulturne raznolikosti. 

Opći ciljevi obilježavanja Europskog dana jezika su: 

  • upozoriti na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje 
  • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe 
  • poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje. 

U knjižnici Osnovne škole Jelenje-Dražice, u suradnji s prof. talijanskog jezika, obilježen je Europski dan jezika.  

Učenici sedmih razreda koji su polaznici Talijanskog jezika putem službene stranice Europskog dana jezika upoznali su se sa zanimljivostima o jeziku, osvijestili su važnost poznavanja više stranih jezika i zainteresirali su se za učenje novih. Pomoću slike i virtualnog povećala tražili su riječ na stranom jeziku te pokušali prepoznati gdje je slika snimljena. Slušali su riječi na raznim jezicima te pokušali prepoznati kojem jeziku pripadaju.  

Istraživali su online izvore, učili su osnovne fraze poput hvala, pričaj sa mnom i sl. na različitim jezicima te pomoću online rječnika preveli riječ jezik na više europskih jezika i uparili s odgovarajućom državnom zastavom. Naše aktivnosti objedinili smo na plakatu. 

U alatu Genialy izrađena je interaktivna karta s poveznicama na druge izvore informacija kako bi se učenici koji nisu sudjelovali mogli podsjetiti koliko je važno učiti strane jezike. Karta je dostupna i na stranicama virtualne knjižnice

 

školska knjižničarka Helena Barić Karajković


Osnovna škola "Jelenje-Dražice" Dražice