preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Jelenje-Dražice" Dražice

Login

Raspored zvona

RAZREDNA NASTAVA

1.sat: 8.00-8.45

2.sat: 8.50-9.35

VELIKI ODMOR

3.sat: 9.55-10.40

4.sat: 10.45-11.30

5.sat: 11.35-12.20

6.sat: 12.25-13.10

 

 

PREDMETNA NASTAVA

1.sat: 8.00-8.45

2.sat: 8.50-9.35

3.sat: 9.40-10.25

VELIKI ODMOR

4.sat: 10.45-11.30

5.sat: 11.35-12.20

6.sat: 12.25-13.10

7.sat: 13.15-14.00

8.sat: 14.05-14.50

Godišnji plan i program

Školski kurikulum

Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Posjetite ...

 
Anketa
Poslije škole i nastave bavim se:
Naša općina

 

 

1.razred

Učilica

Online knjižnični katalog

 

Poveznica na online knjižnični katalog

Virtualna knjižnica

Poveznica na virtualnu knjižnicu OŠ "Jelenje - Dražice"

Novo u knjižnici

 

NOVO U KNJIŽNICI

Prosinac 2016.

Samo ne Ivy Pocket

Ona je Ivy Pocket, dvanaestogodišnjakinja čija mašta i samopouzdanje nemaju granice, junakinja romana Samo ne Ivy Pocket australskog pisca Caleba Krispa, predivne, iznimno duhovite knjige za mlade prevedene u 23 zemlje svijeta.

Neobična Ivy očarala je čitatelje svojim nepokolebljivim optimizmom, odlučnošću i stavom da će sve biti dobro.

Avantura djevojčice čija mašta nema granica, a koja za život zarađuje kao sluškinja (radnja romana smještena je u viktorijansko doba) počinje kad je gazadarica usred Pariza napusti pobjegavši glavom bez obzira. Hrabroj Ivy obrati se starija bolesna dama i povjeri joj nevjerojatno važan zadatak – da neobičnu i prekrasnu ogrlicu odnese u Britaniju kao poklon za rođendan. Vrlo brzo naša Ivy nađe se u samom srce ozbiljne zavjere i čudesne avanture prepune intriga, zločinaca, destrukcija i nesporazuma. I, naravno, na njoj je da riješi sve prepreke. Mali je problem što je Ivy neobičan spoj izuzetno samouvjerene djevojčice, ali istodobno djeteta koje se zbog svoje čežnje za domom, obitelji i ljubavlju izuzetno lako veže za druge ljude, potpuno nesvjesno da imaju bilo kakve zle namjere... Srećom, sve na kraju bude u redu.

 

Glavni junak knjige Kradljivac luridija, dvanaestogodišnji dječak William Wenton, ima čudesnu sposobnost razbijanja šifri. William pokušava shvatiti zašto je njegova obitelj pred osam godina bila primorana promijeniti ime i u dramatičnim okolnostima pobjeći iz svog londonskog doma u Norvešku, gdje su prinuđeni na skroviti život ispunjen tajnama i strahom. Kad njegov genijalni talent za razbijanje šifri bude nenadano otkriven, William se suočava s neviđenim opasnostima koje su godinama iz potaje vrebale na njega.

 

 

 

„... najgore je što ti se može dogoditi ako imaš trinaest-četrnaest godina da netko u tvojem razredu i tvojoj bližoj i daljoj okolini pomisli da si drukčiji i da se izdvajaš od većine klinaca svoje generacije. Odmah te proglase čudakom ili frikom i možeš se slikat dok ne vratiš prvobitnu reputaciju.“

 Razumijevanje i tolerantnost uvijek daju bolje rezultate od zavisti i osvetoljubivosti, jer iz škole treba ponijeti lijepe uspomene o druženju, prijateljstvu i međusobnom pomaganju. Spomenar je poruka čitateljima kako treba zaboraviti sitne zloće, a sa sobom u život ponijeti samo lijepe i plemenite osjećaje.

Dubravka Težak

 

Bilješke jedne gimnazijalke

Roman na zanimljiv način opisuje sudbinu nadarene djevojčice kojoj roditelji stradavaju u prometnoj nesreći, te ona započinje životnu borbu svojim snagama, uz podršku udaljenog brata. Iz daljine, kao pomorac na stranom brodu, poput dobrog duha usmjerava svoju sestru da i ona razabere svoje mogućnosti i da uzme u svoje ruke pravu mjeru vlastite sudbine. Djevojčica sportom ubija žalost, dobrom voljom prekriva neiskustvo, vedrinom i neslomljivošću ustraje u svojim nastojanjima da drži korak s ostalima koji žive u neokrnjenim obiteljima i da ostavi privid kako i ona živi na način usklađen s konvencijama koje postavlja društvo.

 

 

Autorice prilaze pedagoškoj dokumentaciji kao svjedoku različitih pedagoških aktivnosti, ali i kao značajnom pomagalu u pedagoškome radu. Apeliraju na savjesnost i odgovornost pri vođenju pedagoške dokumentacije, pozivaju se na poštivanje etičkoga kodeksa te se u ovom priručniku na jednom mjestu može pronaći sva potrebna dokumentacija koja je bitna za školsku praksu. Autoricama će posebno biti zahvalni pedagoški djelatnici koji su na početku svoje profesionalne karijere, osobito učitelji i pedagozi pripravnici koji se spremaju za polaganje stručnih ispita. Osim njima, priručnik će dobro doći studentima na učiteljskim fakultetima i studentima pedagogije. Priručnik pedagoške dokumentacije namijenjen je svima onima koji djeluju i rade u / ili sa školom ili imaju tu namjeru.“

doc. dr. sc. Ante Kolak

 

 

Slikovnica s besplatnom aplikacijom Mačak Sivko koja obogaćuje čitateljsko iskustvo.

Mačak Sivko je mala knjiga o osjećajima i ponašanju. Pročitajte, poslušajte i pogledajte kako je to kad se Mačak Sivko veseli, ljuti ili spava jer ova slikovnica obogaćuje čitateljsko iskustvo na zanimljiv i inovativan način.

Primjenom tehnologije proširene stvarnosti (eng. augmented reality) omogućuje se povezivanje otisnutih stranica slikovnice s digitalnim sadržajem čime se stvara multimedijalni prikaz. Takav obogaćeni sadržaj doprinosi boljem razumijevanju pročitanog teksta na zabavan i djeci zanimljiv način.                                 Aplikacija Mačak Sivko namijenjena je podržanim Android uređajima i ne može se upotrebljavati na računalu. Želite li instalirati aplikaciju iz Trgovine Google Play, morate imati internetsku vezu i Google račun. Instalirajte aplikaciju na Vaš mobilni uređaj ili tablet i pronađite u slikovnici znak mobitela (na točno određenim mjestima). 

Otvorite aplikaciju i postavljanjem kamere mobitela iznad označenih stranica oživjet ćete mačka Sivka i obogatite priču interaktivnim sadržajima.

 

 

 

Ususret Mjesecu hrvatske knjige školska knjižnica nabavila je neke nove knjige.

 

Još novih Mašinih avantura koje potpisuje književnica Sanja Pilić.

 

Maša voli ići u kazalište, ali neka djeca baš i nisu ljubitelji zanimljivih predstava pa će ih Maša morati nagovoriti na posjet kazalištu i uvjeriti ih da će se dobro zabaviti, a ponešto i naučiti.

 

 

 

 

Maša voli putovati… Ostvarila joj se želja …. Posjetila je Pariz i njezinoj sreći nije bilo kraja…

 

 

 

 

Ako ste pomislili da su klaunovi samo obični cirkusanti i zabavljači, znajte da ste se prevarili. Kad Maša upozna klauna i dozna da on čini mnoge dobre stvari o kojima se malo zna, i ona će mu odlučiti pomoći u tome.

 

 

 

Netko se boji pasa, netko učiteljice, a netko groma. Mala Ema zna da je najbolje sa svakim se strahom suočiti i pobijediti ga. Kako je Ema na zabavan način pobijedila svoje strahove i veselo krenula dalje, pročitajte u ovoj knjizi.

 

 

 

Za obožavatelje Pauline P. odabrali smo……

 

Razmišljala sam ovih dana što ću biti kad odrastem. Razmišljala i odlučila. Bit ću samo mama. Nakon osnovne, upisat ću se u gimnaziju za mame…

 

 

 

Nastavak dogodovština o učenici Paulini P. koja s mamom odlazi na skijanje i doživljava nove avanture.

 

 

 

 

Priča o djevojčici koja prolazi najosjetljiviji period svoga života u kojem mora spoznati što je zapravo prijateljstvo, a što je izdaja i kako prihvatiti one koji su drugačiji.  No spoznat će i što je ljubav i što je za ljubav najvažnije.

 

 

 

 

Hrvoje Kovačević: General Kiro miš

Posve poseban miš Kiro za najboljeg prijatelja imao je staroga postolara kojemu su se ostali postolari često podsmjehivali, uglavnom zato što je bio dobar. Kad se pročulo da se stari postolar sprijateljio s mišem, njihovu izrugivanju nije bilo kraja. Bolje je naći prijatelja od kojeg možeš imati neke koristi, mislili su. Miš Kiro svojega je prijatelja volio svim svojim malim, mišjim srcem, ali nije bio potpuno sretan. Dok bi promatrao vjetrovito, proljetno predvečerje, mučio ga je neki neodređeni nemir. Želio je putovati i vidjeti svijeta. Jednoga dana, pred jutro, krenuo je u najveću pustolovinu svojega života...

 

 

 

Sanja Pilić: Mrvice iz dnevnog boravka

Roman Sanje Pilić predstavlja priču o jednoj zagrebačkoj obitelji koju prate financijski problemi, a situacije iz svakodnevnog života opisuje središnji lik romana, desetogodišnji dječak Janko. Iz njegove se perspektive problemi odraslih čine ponekad smiješnima, ali Janko ipak osjeća koliko je njegovoj obitelji teško te želi pomoći svojim radom i pisati za Modru lastu. 

 

 

 

 

Šime Storić: Poljubit ću je uskoro, možda

Roman „Poljubit ću je uskoro, možda” priča je o dječaku Filipu koji odlazi baki na ljetovanje u Dalmaciju. Odmah na početku romana saznajemo za njegovu glavnu fizičku karakteristiku – pretilost. Filip priznaje da je njegov želudac tražio, „a zubi mljeli sve čega su se dočepali”.  Zvali su ga pogrdnim imenima, poput Giconje, ali on nikako nije mogao smršavjeti. Onda se odjednom promijenio i više nije toliko jeo. Što se dogodilo? Ljubav. 

 

 

 

 

Želimir Hercigonja: Tajni leksikon

Svatko želi zaviriti u tuđi tajni leksikon. Tajne se strogo čuvaju, zato valjda toliko i privlače znatiželju. Želimir Hercigonja to zna. Zbog toga je omogućio mladim čitateljima da zavire na stranice jednoga školskog leksikona. Otkrio je mladim čitateljima tajne jedne djevojčice i njezinih prijateljica. To je pravi „slatkiš“ za sve znatiželjnike, ženske i muške. Zato to nije roman samo za djevojke, već u njemu mogu uživati i dečki. 

 

 

 

Jadranko Bitenc: Twist na bazenu

U brzom i furioznom ritmu twista pisac nas vodi kroz uzbudljivu krimi priču. Sve počinje viješću u crnoj kronici kako netko krade svežnjeve novina. Tko je kradljivac ili kradljivica i kakve veze s time ima stari zapušteni bazen?

Osim krimi-zapleta, autor se dotiče i vrlo ozbiljnih obiteljskih problema, ali ipak zadržava dozu humora i optimističan pogled na svijet.

Hoće li prijateljstvo najboljih prijatelja preživjeti ljubav prema istoj djevojčici, još je jedno od pitanja čiji se odgovor krije između korica ovoga romančića.

 

 

 

Dubravko Jelačić Bužimski: Balkanska mafija

Napeta, zanimljiva i intrigantna priča o mladiću Martinu koji je odlučan u namjeri da zbog ljubavi prema Veroniki, svojoj dugogodišnjoj prijateljici, raskrinka mafijašku skupinu utjecajnih ljudi na visokim pozicijama te tako oslobodi njenog oca iz zatvora. Martin je mladić koji utjelovljuje sve ono što bi dječaci htjeli biti i pritom doživljava dogodovštine o kojima dječaci sanjare. Suprotstavlja se svijetu u kojem je narušen moral, poštenje i temeljna životna načela. On je borac za bolji svijet, što je također zadaća svih dobrih književnih djela.

 

 

 

Maja Brajko-Livaković: Kad pobijedi ljubav

„Kad pobijedi ljubav” roman je ozbiljne tematike namijenjen tinejdžerima. U glavnoj je ulozi lik Dore, osmašice koju zanima slikanje, umjetnost i knjige. Dora živi sama s majkom, otac ih je napustio, navodno zbog posla, i dok njena majka psihički posrće Dora ostaje sama i bez oslonca. Svoju čežnju za ocem i sretnom obitelji upotpunjava hranom pa dobiva na kilaži zbog koje si stvara komplekse. Nažalost, spletom okolnosti izlaz traži u obmani ovisnosti.

 

 

 

 

 

D. Ellis: Djevojčica iz Afganistana

S. Pilić: E baš mi nije žao

H. Kovačević: General Kiro miš

Ž. Horvat-Vukelja: Leteći glasovir

C. Nostlinger: Olfi među ženama

Istvan Bekeffi: Pas zvan gospodin Bozzi

P. Pavličić: Petlja

S. Polak: Pobuna Pauline P.

S. Pilić: Sasvim sam popubertetio

H. Kovačević: Tajna mačje šape

H. Kovačević: Tajna tužnog psa

S. Pilić: Fora je biti faca, zar ne?

Jeff Kinney: Gregov dnevnik

S. Pilić: Maša i Božić

S. Pilić: Maša i životinje

S. Polak: Morski dnevnik Pauline P.

S. Polak: Gorski dnevnik Pauline P.

 

 

U Mjesecu hrvatske knjige nabavili smo neke naslove, a izdvajamo: 

  •  Pavao Pavličić, Zeleni tigar

 

Život u Zagrebu, beton u Dugavama, malo zabave, osobito ljeti. Braco, Hrvoje i Tuto s znatiželjom prihvaćaju poziv Bracina ujaka i provode ljetne praznike u Vukovaru. Jedna od najvećih čari Vukovara je rijeka Dunav. I tko bi uopće pomislio da će već na prvoj plovidbi naići na tajnovitog utopljenika. 

Zeleni Tigar je uzbudljivi roman za mlade koji će vas odvesti u istok Hrvatske i uvući u neobičan zaplet u kojem treba različiti tko govori istinu, a tko skriva ukradeno.

 

 

  •  Hrvoje Kovačević, Ljubav Gagule Petog

Gagulići su obitelj sretnih zgubidana koji generacijama uspijevaju bogatim Sokolićima oteti djevojke. Oni su obitelj koja ne teži velikim svjetskim ambicijama, nego jednostavno - sreći. 

 

 

 

 

 

  • Sanja Pilić, Baš sam hepi!

 

Ova zbirka priča Sanje Pilić na duhovit i zabavan način donosi niz doživljaja iz života osnovnoškolaca. Diskretno poučna ova će knjiga istaknuti sve važne stvari koji dijete tog uzrasta mora znati: važnost učenja, prijateljstva, odgovornog odnosa prema sebi i drugima, ali i važnost igre i zabavljanja.

 

 

 

 

  •  Sanja Pilić, Jesam li se zaljubila?

 

Brbljava Zlatka, sedmašica, čezne za ljubavlju. S Tomom je plesala, imala spoj, bila u kinu ali to nije bilo dovoljno. Sanjala je poljubac, držanje za ruku… Ništa od toga. Nije joj bilo jasno. Stalno je u glavi vrtjela film s Tomom. Plesanje, šetnja, kino. Hoće li se ipak nešto dogoditi?! Bilo je tako teško čekati. Biti u iščekivanju. U napadu bijesa iskalila se na Zorka. Odlučila je napraviti plan. Zavest će Tomu, bome i Zorka, a bome i Marija. Dosadilo joj se osjećati nezamijećenom, izgužvanom, nevoljenom…

 

 

 

  • Sanja Pilić, Što mi se to događa?

 

Škola je završila. Napokon. Mislila sam da ću izludjeti od testova, ocjena, mamine brige, Petrova dosađivanja i učenja. Zaslužujem odmor. Međutim, užas se nastavlja. Putujem na more. Tati. A tata ima novu curu. Zavidim prijateljici Stefani. Njezina obitelj je skladna - svi članovi su na broju, imaju solidna zanimanja, a bake i djedovi klasičnog su kova. Moja baka Matilda vježba jogu i vozi bicikl po Jarunu, a Stefanina pravi torte i skraćuje suknje. Stefani je uvijek lijepo odjevena, zna odgovore na sva pitanja, dečki je vole jer uvijek ima raščešljanu kosu, nosi ogrlice i u stanju te saslušati kad nešto pričaš.Meni na čelu piše kad mi je netko dosadan. Kao da čitaš jelovnik:Petar 20 dosadnih bodova; Susjeda Dinka 40 dosadnih bodova; Nastavnica Milena 78 dosadnih bodova; Zrinka 35 dosadnih bodova; Prodavač Vinko 25 dosadnih bodova..

 

 

  • Sanja Pilić, Maša i muzej / Maša i nova učenica

 

Maša obožava posjećivati muzeje. Muzeji su za nju poput oživljenih slikovnica. Svaki je bajka za sebe. U Prirodoslovnom su je dočekali leptiri, tigrovi, sove, vukovi, papige... ipravi morski pas. U Muzeju grada Zagreba je bila tijekom fašnika jer se tada u njemu održavaju "žive slike", što znači da sa ljudi zaposleni u muzeju pretvaraju u osobe iz davnih vremena. U Hrvatskom školskom muzeju vratili su se u prošlost, u vrijeme potkraj 19. stoljeća. Mašu su najviše dojmile uredne bilježnice, ispisane perom i tintom. U Etnografskom muzeju su umjesto ulaznice donijeli neku igračku. Čak je i njezin brat Luka, koji inače ne voli muzeje, uživao gledajući autiće. Stoga nije nimalo čudno što su muzejiza Mašu čarobna mjesta.

 

 
preskoči na navigaciju