preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Jelenje-Dražice" Dražice

Login

Raspored zvona

RAZREDNA NASTAVA

1.sat: 8.00-8.45

2.sat: 8.50-9.35

VELIKI ODMOR

3.sat: 9.55-10.40

4.sat: 10.45-11.30

5.sat: 11.35-12.20

6.sat: 12.25-13.10

 

 

PREDMETNA NASTAVA

1.sat: 8.00-8.45

2.sat: 8.50-9.35

3.sat: 9.40-10.25

VELIKI ODMOR

4.sat: 10.45-11.30

5.sat: 11.35-12.20

6.sat: 12.25-13.10

7.sat: 13.15-14.00

8.sat: 14.05-14.50

Godišnji plan i program

Školski kurikulum

Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Posjetite ...

 
Anketa
Poslije škole i nastave bavim se:
Naša općina

 

 

1.razred

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2009.

Ukupno: 241489
Ovaj mjesec: 1810
Ovaj tjedan: 64
Danas: 5
Online knjižnični katalog

Učilica

vijesti
Odluka o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala
Ana Bartolović / datum: 10. 7. 2024. 10:41

Poštovani roditelji,

temeljem Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu udžbenici za školsku godinu 2024./2025. su besplatni, nabava udžbenika za redovitu i izbornu nastavu za sve učenike od 1. do 8. razreda financira se iz državnog proračuna.

Komercijalne druge obrazovne materijale (radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za Tehničku kulturu, likovne mape, atlasi, itd.) potrebne za rad vaše djece, nabavljate samostalno.

Odluka o korištenju drugih obrazovnih materijala u šk. god. 2024./2025. i popis komercijalnih drugih obrazovnih materijala nalazi se u prilogu.

 

1.a razred 

1.b razred

2.a i 2.b razred

3.a razred

3.b razred

3.c razred

4.a razred

4.b razred

5. razred

6. razred

7. razred

8. razred

 

Odluka o korištenju drugih obrazovnih materijala u šk. god. 2024./2025.

 


[OPŠIRNIJE]Školski list "Jedra"
Maja Vižentin / datum: 9. 7. 2024. 14:40

Klikom na poveznicu pogledajte novi broj školskog lista.

Školski list Jedra 2023./24.

 

*Ispravak teksta: Na stranici 21. školskog lista u tekstu naslova "Klokan bez granica" uz pripadajuću fotografiju omaškom su objavljeni nepripadajući podaci.

Ispravljeni tekst članka glasi:

"Klokan bez granica matematičko je natjecanje u kojem svake godine sudjeluje sve više učenika naše škole. Ove školske godine Katarina Valić (2.a), Ian Rožić (3.a), Jakov Miculinić (3.b), Kristofer Ćućić (4.c) i Lana Fućak (5.a) postigli su odlične rezultate i završili među 10% najboljih. "
Još jednom čestitamo najuspješnijim učenicima!

 


[OPŠIRNIJE]Svečana podjela svjedodžbi učenicima osmih razreda
Maja Vižentin / datum: 8. 7. 2024. 20:24

U četvrtak, 4.7.2024. održana je svečana podjela svjedodžbi učenicima osmih razreda. Na priredbi za osmaše, njihove roditelje i djelatnike škole nastupio je i naš školski zbor.

Osim učenice generacije Mije Cvijić, na podjeli su se posebno istakli i učenici koji su svih osam godina prošli s odličnim uspjehom:

- u 8.a razredu to su: Emili Bošnjak, Mia Cvijić, Dominik Lukežić, Paola Prelčić Juretić i Lara Španjić.

- u 8.b razredu to su: Lovro Babić, Erin Miculinić, Lana Radetić, Jakov Sudan, Borna Štrković, Antonio Veličić i Fran Žagar

- u 8.c razredu to su: Tara Bradičić, Noemi Bradičić, Lana Brtan, Tin Prančević, Toma Stipić, Dalia Stjepić, Katja Šepčić i Toni Šepić

Svim osmašima želimo uspješno daljnje školovanje!


[OPŠIRNIJE]Proglašena učenica generacije Mija Cvijić iz 8.a
Maja Vižentin / datum: 26. 6. 2024. 12:25

Razgovarali smo s učenicom 8.a  Mijom Cvijić koja je proglašena učenicom generacije  OŠ Jelenje-Dražice školske godine 2023./2024. 

Čestitamo ti na zasluženom uspjehu, a ovih nekoliko pitanja otkrit će nam ponešto o tebi i bit će poruka i poticaj drugim učenicima. 

Kakav je osjećaj nositi „titulu“ učenice generacije? Što ti to znači? 

Titulu učenika generacije nosim sa ponosom. Od 66 učenika bas sam ja odbrana za najboljeg učenika generacije, a ta mi je titula zapravo priznanje za moj kontinuirani trud. 

Baviš se i bavila i se mnogim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Koje su to bile? Reci nam nešto o tim iskustvima.  Možeš li savjetovati druge učenike kako biti uspješan učenik i i baviti se brojnim aktivnostima koje oduzimaju puno vremena. Imaš li koji konkretan savjet, nešto što je tebi olakšavalo snalaženje s brojnim obvezama? 

 U svoje slobodno vrijeme treniram umjetničko plivanje. To je jako zahtjevan sport koji oduzima jako puno vremena, svaki dan pet do sedam sati. Sudjelovala sam na mnogo školskih natjecanja u znanju i dva županijska natjecanja iz biologije. Uvijek sam voljela ići na dodatnu nastavu iz svega na što sam bila pozvana jer me puno tema zanima. Uz dobru motivaciju i organizaciju sve se može. Na satu uvijek imam fokus jer tako naučim približno 80% gradiva, a drugih 20% naučim kasnije. Dobra organizacija je kad sve odmah odradiš i ne odgađaš ništa za kasnije. Tako se nikada ne skupi previše gradiva i lako se nadograđuješ bez rupa u znanju. Ponekada bih imala osjećaj da zaranjam i izranjam s knjigom, ali preskočiti trening nikada nije bio moj izbor. Ako sam morala učiti, ne bih spavala dok ne bih naučila. 

Sudjelovala si na mnogim natjecanjima i sportskim i školskim Podijeli s nama najznačajnije uspjehe. 

Najznačajniji uspjesi u školskim natjecanjima bila su mi oba županijska natjecanja iz biologije, a sportskih ima mnogo, no najviše mi znače zlatna državna prvenstva i dva zlata iz Dubaija sa svjetskog kupa. Istaknula bih najbolji rezultat za hrvatsku mlađu juniorsku reprezentaciju ikada na posljednjem europskom prvenstvu. Iako 7. mjesto, nikada Hrvatska nije imala taj broj bodova. Jako sam ponosna i na jučer osvojeno 3. mjestu u disciplini duo, 2. mjesto iz kombinacije, 5. iz sola i 4. iz tima. To su odlični rezultati za naš klub jer je konkurencija s više kontinenata. 

 

Tijekom svih osam godina školovanja bila si odlična učenica, o kojoj srednjoj školi razmišljaš? Zašto je to tvoj odabir? Imaš li još kakvih planova za budućnost?  

Za upise u srednje škole imam maksimalan broj bodova. Planiram upisati Gimnaziju Andrije Mohorovičića, prirodoslovni smjer. Od petog razreda  me ta gimnazija „privlači“. Čula sam da imaju najbolje rezultate na natjecanjima. To znači i da imaju kvalitetan program, a ja uvijek težim najboljem. Nakon srednje škole planiram studirati medicinsku biokemiju i jednoga dana biti znanstvenik, a isto tako napredovati u sportu. 

Podsjeti se svojih osam godina u našoj školi. Koji su ti bili najljepši trenutci za dugo pamćenje, sigurno ih ima mnogo sada kada na kraju osmog razreda sa sjetom razmišljaš o njima? 

U ovih osam godina svaki dan bilo je nešto novo, no uglavnom pamtim izlete i prvi dan škole. Pamtiti ću sve razredne kolege i radnike škole uz koje sam provela više vremena. Krajem školske godine, zbog priprema i nastupa za reprezentaciju, propustila sam mnogo zajedničkih trenutaka; krizmu, ekskurziju i zadnji dan škole, ali to su neki izbori koje sam morala donijeti. Ponekad ne možeš imati sve, ali bitno je da imaš ono to ti je važnije. Meni je moj sport uvijek bio najvažniji. Za njega sam žrtvovala puno vremena i truda, ali ne žalim niti jedne sekunde. 

Pamtiš li i neke teške i izazovne situacije kada se rušilo tvoje samopouzdanje? 

Uvijek sam znala da sam sposobna za mnogo toga, ali sam bila skeptična i sve sam dvostruko provjeravala, što me zapravo dovodilo, na kraju krajeva, do dobrih ocjena. Jako me ljutila bilo kakva nepravda, ali mi nije smanjivala samopouzdanje jer sam znala da ću ako pošteno radim postići najbolje od sebe, a to će se i vidjeti u mojim rezultatima. 

Možeš li što poručiti svojim osmašima koji kreću dalje u srednju školu, a što bi poručila učenicima koji ostaju u osnovnoj školi? 

Imam poruku za svoje kolege koji idu dalje u srednju školu kao i one koji ostaju u osnovnoj; „Uvijek dajte sve od sebe što god da radite i svaki dan nastojte biti malo bolji nego jučer.“ 

Kako bi predstavila našu školu i učitelje? Prisjećaš li se neke posebno zanimljive situacije ili anegdote vezane uz osnovnoškolske dane i učitelje? Imaš li koju poruku za učitelje koji su zaslužni za tvoje školske uspjehe? 

Naša škola je kvalitetna. Lijepa i nova. Ja sam zadovoljna stečenim znanjem. Mislim da rezultati nacionalnih ispita pokazuju da je to tako. Ovisi o trudu učenika i radu profesora, ali prosječni rezultat je dosta dobar pokazatelj. Ima tu nekih situacija i smiješnih i ozbiljnih, ali profesori su uvijek bili pošteni, ali sam i ja poštivala njih. Od moje prve učiteljice Maše Juretić, preko Martine Mičetić Davidić iz produženog, do razrednice Katarine Valjan i svih ostalih profesora koji su mi predavali, jako sam zahvalna što su bili dragi, svatko na svoj način i uvijek izvlačili najbolje iz mene. 

 

Draga Mija, želimo ti još jednom čestitati s porukom da i dalje slijediš svoje snove, budeš ambiciozna i uspješna te da ostaneš skromna i jednostavna kakvom će te učitelji pamtiti. Naravno, želimo ti i puno mladenačke zabave koja mora pratiti svako sretno odrastanje. 

novinarska grupa 


[OPŠIRNIJE]Završna priredba 4.a razreda
Antonija Favretto / datum: 24. 6. 2024. 10:14

20.6.2024. s početkom u 17:30 sati, učenici 4.a razreda zajedno sa svojom učiteljicom Antonijom Favretto održali su svečanu priredbu za roditelje povodom odlaska u peti razred.

Pjesmom, plesom, recitacijom, te svojim literarnim radovima, učenici su se predstavili roditeljima. Za kraj su im prezentirali i dokumentarni film o sve četiri godine zajedničkog druženja, učenja i postignutih uspjeha, kojeg su učenici marljivo pripremali, snimali, režirali... Oduševljeni roditelji nagradili su učenike velikim pljeskom. Večer smo zasladili tortom i kolačima.

Roditeljima hvala na dosadašnjoj suradnji, a učenicima sretno dalje.

 

učiteljica Antonija Favretto


[OPŠIRNIJE]E-knjiga: Our Australian adventure
Maja Vižentin / datum: 24. 6. 2024. 10:05

 

Predstavljamo e-knjigu s aktivnostima i uradcima učenika OŠ Jelenje-Dražice koja je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu. U aktivnostima su sudjelovali učenici četvrtih, šestih i osmih razreda s učiteljicama Mijom Dević Mandurom i Ivanom Simončić. 

 

E-knjiga: Our Australian adventure 

 


[OPŠIRNIJE]Završna školska priredba 4. c razreda
Emina Dobrani Damjanović / datum: 24. 6. 2024. 08:54

Naša završna priredba 4. c razreda održana je u svečanom i emotivnom tonu. Učiteljica Emina Dobrani Damjanović pozdravila je prisutne roditelje i učenike, prisjećajući se prvog dana škole i ističući napredak učenika tijekom protekle četiri godine.

U emotivnom govoru, učiteljica je naglasila vrijednosti koje su učenici usvojili, a najvažnije je vjerovanje u sebe. Posebno je istaknula koliko je ponosna na svakog od njih i koliko joj znači vrijeme provedeno zajedno.

Učenici su se predstavili raznim točkama – pjesmom, plesom i recitacijama – a posebno smo uživali gledajući film koji su pripremili. Svaki nastup bio je popraćen glasnim pljeskom roditelja i pratitelja.

Priredba je završila zajedničkom igrom graničara. Atmosfera je bila ispunjena veseljem i ponosom, a ova završna priredba ostat će nam svima u srcima kao lijepa uspomena.

Za više trenutaka s naše priredbe, posjetite galeriju fotografija.


[OPŠIRNIJE]Europsko prvenstvo u dizanju utega
Maja Vižentin / datum: 18. 6. 2024. 12:01

Izvrstan rezultat, peto mjesto naše učenice Gabriele Frlan na Europskom prvenstvu u Grčkoj. 

 https://www.facebook.com/reel/991077355586199?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Iskrene čestitke!


[OPŠIRNIJE]PRODUŽENI BORAVAK U ŠK.GOD. 2024./2025.
Maja Vižentin / datum: 31. 5. 2024. 09:54

Mole se roditelji koji su zainteresirani za uključivanjem svojeg djeteta/djece u program produženog boravka u šk. god. 2024./2025. da obrate pažnju na Poziv koji prileži ovoj obavijesti.

POZIV RODITELJIMA za podnošenje prijave za upis u PB za šk.god. 2024.-2025.

Odluka o kriterijima upisa u PB za šk.god. 2024.-2025.


[OPŠIRNIJE]Obavijest za učenike i roditelje
Maja Vižentin / datum: 29. 5. 2024. 15:12

Tijekom nenastavnog dana 31. svibnja 2024. godine učenici će u prostorijama škole od 8.00 do 13.00 sati moći sudjelovati u jezičnim i matematičkim radionicama kao i u osmišljavanju i uređenju školskog vrta. 

                         Ravnateljica                 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan nestale djece
Maja Vižentin / datum: 29. 5. 2024. 12:58

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece i kampanje koju provodi Europski centar za nestalu djecu pod imenom AMBER Alert Europe, Policijska uprava primorsko-goranska objavila je članak o usmjeravanju roditelja tijekom nestanka djece koji se može naći na sljedećem linku:

https://primorsko-goranska-policija.gov.hr/vijesti/vijesti/amber-alert-europe-pokrece-europsku-kampanju-za-usmjeravanje-roditelja-tijekom-nestanaka-djece/31604


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava talijanskog jezika u Padovi
Ivana BALEN GRUDENIĆ / datum: 17. 5. 2024. 09:30

U petak, 10. svibnja 2024. učenici od 5. do 8. razreda koji pohađaju izbornu nastavu Talijanskog jezika bili su na terenskoj nastavi u Padovi (Italija). Posjetili su zanimljivi novi muzej Museo della natura dell'uomo (Muzej prirode i čovjeka) u sklopu 800 godina starog Sveučilišta u Padovi. U muzeju su saznali mnogo o strukturi Zemlje, mineralima, zoologiji i kulturama svijeta koristeći svoje znanje talijanskog jezika. Prošetali su centrom Padove, pojeli gelato te posjetili prekrasnu baziliku Svetog Ante (basilica di San Antonio) iz 13. stoljeća.

Ivana Balen Grudenić


[OPŠIRNIJE]Preuzimanje potvrde o redovitom pohađanju osnovne škole iz e-dnevnika
Maja Vižentin / datum: 17. 5. 2024. 09:17

Poštovani roditelji,

vezano za objavu javnog poziva za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na poklon bon za kupnju školskih bilježnica i drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2024./2025. kojeg je Općina Jelenje objavila dana 16. svibnja 2024. godine obavještavamo vas kako potvrde o redovitom pohađanju osnovne škole preuzimate iz e-Dnevnika ( u gornjem desnom kutu birate izbornik/početnu stranicu/izdavanje potvrde/svrhu potvrde).

Roditeljima čija će djeca u školskoj godini 2024./2025. upisati prvi razred Škola će izdati potvrde nakon završetka postupka upisa djeteta u školu, odnosno nakon 15. lipnja 2024. godine, nakon čega će roditelji moći upotpuniti zahtjev prema Općini Jelenje.

                                                                                                                                              Ravnateljica


[OPŠIRNIJE]JAKOV KRAMARIĆ (4.A)- 2. MJESTO NA DRŽAVNOM PRVENSTVU U TENISU
Antonija Favretto / datum: 15. 5. 2024. 18:42

Na Državnom prvenstvu u tenisu održanom 9. svibnja 2024. godine, naš učenik i prijatelj Jakov Kramarić (4.a) postigao je odličan rezultat osvojivši 2. mjesto. Državno prvenstvo održano je u Đakovu za djecu do 12 godina.

Ponosni smo na našeg Jakova i želimo mu još puno uspjeha!


[OPŠIRNIJE]Naše tri sirene
Emina Dobrani Damjanović / datum: 15. 5. 2024. 18:22

Naša škola s punim pravom ponosi se sa svoje tri sirene, koje osim što imaju odličan školski uspjeh i uzorno vladanje, ostvaruju fantastične rezultate u svom sportu, a to je sinkronizirano tj. umjetinčko plivanje. To su naše Mia i Lenny Cvijić i Mia Štimac.

 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2024.
Maja Vižentin / datum: 9. 5. 2024. 09:42

Ovogodišnja je tema manifestacije „Noć knjige“, Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena.

U knjižnici smo proveli razne aktivnosti za obilježavanje ove manifestacije. Knjižničarka je u suradnji s profesoricom likovnog odgoja Barbarom pripremila izložbu portreta  i šešira Ivane Brlić Mažuranić, povodom 150. godišnjice njenog rođenja.

Kakav je život bio u „Šumi Striborovoj“ naše Ivane i kakav je danas u našim očima?  Što je isto a što različito? Može li napredak u tehnologiji donijeti napredak u životu uopće? Kakve razlike i probleme donosi tehnološki napredak?

Učenici su na ova pitanja dali odgovore likovnim izrazom u izloženim radovima.

Uoči manifestacije “Noć knjige“ učenici su izrađivali logotip vezan za temu Domaćini iz Ivanine“ Šume Striborove“ . Dvije učenice iz 7a razreda Patricia Biondić i Greta Gadanec odazvale su se na literarni natječaj na temu „Kad je prizma kataklizma“ u okviru manifestacije.

Ne treba toliko težiti bogatstvu i materijalnim stvarima, već trebamo biti zahvalni na obitelji i prijateljima koji su uz nas i od kojih možemo dobiti podršku u svakom trenutku. Trebamo ispuniti srca toplinom i ljubavlju i misliti i na one koji žive u velikoj neimaštini i siromaštvu, pogotovo u vrijeme velikih slavlja kada se okuplja cijela obitelj. Neke obitelji nemaju tu sreću.

Kratak osvrt na bajku „Djevojčica sa šibicama“ i gledanje kratkog filma rezultiralo je likovnu izradu predivnih uradaka koji također čine dio izložbe.

U suradnji profesorica Hrvatskog jezika Virna Majer i knjižničarka Daniela, održale su još jednu radionicu s 5b  razredom. Nakon pročitane lektire „Junaci Pavlove ulice“(F.Molnar) učenici su predstavili svoj doživljaj djela. Izradili su ratne zastave dviju sukobljenih skupina dječaka Pavlouličana i Crvenokošuljaša. Roman prikazuje život i svijet kakav jest, vrijednosti prijateljstva, vrijeme društvene i financijske krize koje je opterećeno siromaštvom i teškim životom.

Ovom i sličnim radionicama pronalazimo literaturu koja nas motivira za promjene.

Noć knjige“ u 3.a razredu

Ove godine i učenici 3.a razrednog odjela obilježili su Noć knjige. 150 obljetnica rođenja Ivane Brlić – Mažuranić bila je povod za čitanje najosjećajnijeg dječjeg romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Kome i kako je Hlapić pomogao, tko je dobar, a tko zao?  Učenici su istraživali u grupnom radu i kroz kviz znanja, a nastali su i zanimljivi crteži. U razrednoj raspravi postavilo se pitanje kakvo bi bilo djetinjstvo bez škole, jer Hlapić nije išao u školu.  Dobili smo vrlo jednostavan i širok pojam: Nezamislivo!

Desert na kraju bio je hrvatski igrani film Šegrt Hlapić. Tijekom filma bilo je teških i začuđenih uzdaha a na kraju pobjegla je i suza radosnica.


[OPŠIRNIJE]RTL-ov kreativni natječaj „RTL pomaže djeci“ u opremanju knjižnica
Maja Vižentin / datum: 26. 4. 2024. 09:52

Knjižničarka Daniela Gerbac-Bobuš u suradnji s profesoricom likovne kulture Barbarom Brnelić prijavila je našu školu na RTL-ov kreativni natječaj „RTL pomaže djeci“ u opremanju knjižnica.

Napravljen je kratki video film kao obrazloženje za prijavu na natječaj. Bilo je potrebno osmisliti što je našoj knjižnici potrebno kako bi se opravdala nagradna sredstva od 5000 eura koje dodjeljuje udruga RTL-a za najkreativnije uratke.

Smatrali smo da našoj knjižnici nedostaje kutak, kojeg bi nazvali  „Stripaonica“. Ideja se rodila čestim potraživanjem knjiga stripova u knjižnici. Knjižničarka je učenicima predstavila lektirni naslov „Divlji konj“ kojeg su zatim učenici na satu likovnog odgoja s profesoricom Barbarom ilustrirali. U video filmu predstavljeni su učenički radovi kao i kratka ideja za ovaj projekt.

Svi pravovremeno pristigli radovi objavljeni su na Youtube stranici udruge „RTL pomaže djeci“, a svi zainteresirani mogu pogledati prijavljene radove i glasati za školu po svom odabiru.

Na sljedećem linku pogledajte uradak OŠ Jelenje-Dražice: https://www.youtube.com/watch?v=BfRGOqerTY0, a zatim u ANKETI  možete dati svoj glas za našu školu!

Glasanje je otvoreno do 2. svibnja u ponoć, nakon čega će pobjednici biti objavljeni na web-stranicama udruge „RTL pomaže djeci“.

Ovim bi naša knjižnica zaista dobila novi izazov i vjerujem da bi ga učenici sa zadovoljstvom pozdravili.


[OPŠIRNIJE]Susret sa spisateljicom Bojanom Meandžija
Maja Vižentin / datum: 25. 4. 2024. 12:51

U tjednu obilježavanja manifestacije „Noć knjige“, knjižničarka je organizirala susret sa spisateljicom romana „Trči! Ne čekaj me… za sedme i osme razrede.

Susret je uspješno realiziran, nakon čega su sudionici mogli kupiti roman uz posvetu drage spisateljice.

 

 


[OPŠIRNIJE]Posjet budućih prvašića
Maja Vižentin / datum: 19. 4. 2024. 09:42

Predškolci Dječjeg vrtića Grobnički tići posjetili su nas u četvrtak, 18. travnja kako bi se upoznali sa školom, učenicima prvih razreda i njihovim učiteljicama.

Prvašići su im kroz pjesmu, recitaciju i ples pokazali što se to u školi uči, a vrtićarci su, isto tako, kroz pjesmu pokazali koliko se vesele školi. Druženje smo završili uz slatke zalogaje i napitak kako bi ovaj susret sigurno ostao u slatkom sjećanju.


[OPŠIRNIJE]Prvašići u Dječjoj kući
Maja Vižentin / datum: 19. 4. 2024. 09:34

U srijedu, 10. travnja učenici 1. razreda naše škole bili su u posjeti Dječjoj kući u Rijeci u pratnji svojih učiteljica. Saznali su mnoge zanimljivosti o bogatoj povijesti grada Rijeke i mjesta na kojem je sagrađena Dječa kuća. Sudjelovali su na radionicama u Dječjoj knjižnici Stribor i kreativnoj radionici. Najviše su se razveselili Art kinu i druženju s našim najpoznatijim profesorom – Baltazarom.


[OPŠIRNIJE]HIPPO Language Olympiad
Maja Vižentin / datum: 10. 4. 2024. 21:53
Čestitke našim učenicima na izvrsnim rezultatima iz međunarodnog natjecanja HIPPO Language Olympiad!
 
S radošću objavljujemo da su dvije naše učenice izvrsno prošle izlučni krug natjecanja HIPPO Language Olympiad i osigurale svoja mjesta u državnom finalu / svjetskom polufinalu! Od srca im čestitamo! To su:
• Kategorija Hippo 1: Erin Klausberger (5.b)
• Kategorija Hippo 3: Lucia Radovan (7.a)
 
Također upućujemo iskrene čestitke svim ostalim sudionicima jer su također postigli izvanredne rezultate, kao i njihovim mentoricama, učiteljicama Valentini Bago, Miji Dević Mandura i Maji Domijanić.
Državno finale održat će se online 19. travnja. Sastoji se od dva dijela - ispita čitanja s razumijevanjem i ispita pisanja.
Našim kandidatima želimo puno sreće u pripremi za ovu izazovnu fazu natjecanja iz znanja engleskog jezika.
 
Bodrimo ih dok predstavljaju našu školu na međunarodnom natjecanju!
 
ČESTITAMO!!!

[OPŠIRNIJE]Županijske prvakinje u odbojci
Maja Vižentin / datum: 25. 3. 2024. 09:24

Na županijskom natjecanju školskih sportskih društava, odbojkašice naše škole (5. i 6. razred) osvojile su prvo mjesto i postale županijske prvakinje.

Čestitamo i želimo im puno uspjeha na državnom natjecanju!


[OPŠIRNIJE]Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“
Maja Vižentin / datum: 21. 3. 2024. 05:12

Na županijskom natjecanju u okviru nacionalnog projekta “Čitanjem do zvijezda“ sudjelovale su i učenice naše škole: Patricia Biondić, Greta Gadanec i Magdalena Petrović uz mentoricu prof. Virnu Majer.

U kategoriji kreativnog uratka natjecala se učenica Magdalena Petrović iz 7.a razreda i postigla u ukupnom poretku 5. mjesto.

Ciljevi natjecanja su poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja te kreativno stvaranje i unapređenje životnih vještina.

Čestitamo učenicama na sudjelovanju županijskog natjecanja i na uspjehu.

                                     Daniela Gerbac-Bobuš, mag.bibl.


[OPŠIRNIJE]Lovri Babiću priznanje za postignute sportske rezultate u 2023. godini
Maja Vižentin / datum: 14. 3. 2024. 10:33

U utorak, 5. ožujka 2024. godine s početkom u 18.00 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša i sportskih djelatnika Primorsko-goranske županije za 2023. godinu po izboru Zajednice sportova PGŽ.

Nakon podrobnog razmatranja i vrednovanja postignutih rezultata u 2023. godini Izvršni odbor Zajednice sportova PGŽ-a donio je odluku da se kadetskoj ekipi Vaterpolo kluba „Opatija LRH“ dodjeli posebno priznanje za postignute sportske rezultate u 2023. godini. Lovro Babić, učenik 8.b razreda član je nagrađene ekipe Vaterpolo kluba „Opatija LRH“.

Čestitke Lovri!


[OPŠIRNIJE]Sestre Miculinić uspješne na glazbenom natjecanju
Maja Vižentin / datum: 14. 3. 2024. 10:26

Na nedavno održanom natjecanju "Volim klavir", u organizaciji Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov i njezinih područnih škola, nastupilo je 200 učenika u 12 kategorija.

Učenice naše škole Erin Miculinić (8.B) i Nora Miculinić (6.B), svaka u svojoj kategoriji osvojile su visoko 3.mjesto. U Guvernerovoj palači na svečanoj ceremoniji dodjeljene su im diplome i prigodne nagrade. Čestitamo cure i samo tako naprijed!


[OPŠIRNIJE]Radionica "Da nas rijeke ne POPLAVE, smanjimo rizik od POPLAVE"
Maja Vižentin / datum: 12. 3. 2024. 19:12

Hrvatske vode -„Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj"

Radionica "Da nas rijeke ne POPLAVE, smanjimo rizik od POPLAVE"

U četvrtak, 29. veljače 2024. stručni predstavnici Hrvatskih voda gospođa Marija Vizner, gospodin Tomislav Novosel i moderator gospodin Igr Šišara posjetili su našu školu. U sklopu projekta Hrvatskih voda pod nazivom „Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj" - VEPAR, koji obuhvaća lokalno građanstvo i djecu na području 34 sliva (34 jedinice lokalne samouprave) u Republici Hrvatskoj, za učenike 3.a i 3.b razrednog odjela održali su dvosatnu radionicu i predavanje "Da nas rijeke ne POPLAVE, smanjimo rizik od POPLAVE".

Cilj radionice bio je učenicima na razumljiv i vizualno prihvatljiv način predstaviti opasnost od poplava, zaštitu i smanjenje rizika od poplava uz primjenu negrađevinskih mjera te su predavači u prvom dijelu radionice uz pomoć edukativne slikovnice, kornjače Hrvoja i prezentacije učenicima prezentirali što su poplave, koje vrste poplava postoje i kakve negrađevinske mjere treba pripremiti za pojedinu vrstu poplava. Naglasak je bio na temama kako nastaju poplave, utjecaju klimatskih promjena i pojavnosti poplava te važnosti praćenja prognoza i vodostaja. Istaknuli su važnost razumijevanja života uz rijeke te važnost samozaštite i ponašanja prije, za vrijeme i nakon poplava. Učenike su upoznali s načinima gradnje uz rijeke i važnošću spremanja vode uzvodno te su svi prisutni u kratkom vremenu usvojili nove pojmove retencija i akumulacija. U drugom dijelu radionice učenici su prisustvovali praktičnoj pokaznoj vježbi uz maketu naselja pokraj rijeke. Predavači su učenicima ulijevanjem vode na maketu zorno prikazali prelijevanje vode iz korita rijeke i poplavu, ali i retenciju i akumulaciju vode te istaknuli ulogu vegetacije u zadržavanju poplavnih voda. Tijekom radionice i praktične pokazne vježbe učenici su bili izuzetno zainteresirani i oduševljeni, postavljali su mnoštvo pitanja, prezentirali zavidno znanje i iznosili zanimljive zaključke, a nakon svega viđenog i usvojenog odigrali i društvenu igru u kojoj su mogli pokazati naučeno o poplavama i negrađevinskim mjerama s ciljem smanjenja rizika od poplava. Na samom kraju naši gosti sve učenike darovali su prigodnom slikovnicom i poklon paketima, a uslijedilo je i zajedničko fotografiranje. Tijekom radionice predavačima i učenicima pridružio se predstavnik Hrvatskih voda gospodin Dražen Šegota koji je školi predao prigodan poklon s nekoliko zanimljivih slikovnica te svi zainteresirani učenici naše škole mogu slikovnice potražiti u školskoj knjižnici. Ovim putem zahvaljujemo našim dragim gostima, predstavnicima Hrvatskih voda na zanimljivoj i poučnoj radionici.

U fotogaleriji možete pogledati kako su učenici trećih razreda uživali i učili.

Sanja Sudan, mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]Natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK
Maja Vižentin / datum: 12. 3. 2024. 05:55

Dana 7. ožujka 2024. godine u Dječjoj kući održala se izložba županijske razine natjecanja iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK, na temu „Moda“ za učenike od 5. do 8. razreda i učenike srednjih škola. U kategoriji od 5. do 8. razreda osnovnih škola, zapažene i pohvaljene su učenice OŠ Jelenje – Dražice, Lucija Fućak iz 8.b razreda, Nika Veličić i Sandra Zaharija iz 7.b razreda. Lucija i Sandra sudjelovale su na svečanom otvorenju izložbe te su primile pohvalnice. Čestitke uspješnim učenicama! U prilogu ove poruke nalaze se fotografije učenica sa spomenute izložbe i fotografije pohvaljenih likovnih radova. 

Barbara Brnelić, prof. likovne kulture


[OPŠIRNIJE]Likovni natječaj JA SUPERJUNAK
Maja Vižentin / datum: 12. 3. 2024. 05:46

Na likovnom natječaju JA SUPERJUNAK od 965 pristiglih radova u kategoriji 5. do 8. razreda, odabran je likovni rad naše učenice Erin Klausberger iz 5.b razreda te je ušao u odabranih najboljih 62 likovna rada iz cijele Hrvatske. Odabrani likovni radovi objavljeni su na : Park znanosti - Facebook stranica. Nagrađeni likovni rad od strane javnosti biti će likovni rad koji skupi najviše lajkova do 17.3.2024. do 18:00., a glavna nagrada je izlet u Park znanosti za cijeli razred. Molila bih vas za lajk, pokažite podršku za našu Erin i njezinu super junakinju! 

 Park znanosti - Facebook stranica

Barbara Brnelić, prof. likovne kulture


[OPŠIRNIJE]Natječaj Parka znanosti - JA SUPERJUNAK
Maja Vižentin / datum: 4. 3. 2024. 11:29

Od 2392 pristiglih radova u kategoriji 1. do 4.razreda, rad učenice 4.c razreda za natječaj Parka znanosti JA SUPERJUNAK - ušao je u odabranih 5%!!

Odabrani radovi objavljeni su na : Park znanosti - Facebook stranica.

Nagrađeni rad od strane javnosti bit će rad koji skupi najviše lajkova, a glavna nagrada je izlet u Park znanosti za cijeli razred. Ako vam se rad moje učenice sviđa,  lajkajte, sherajte za njenu Djevojku Drvo -  ona vlada drvećem i liječi zvukom

Glasajte direktno na linku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=790908679732841&set=pcb.790909543066088  

Glasanje traje do nedjelje 10.3.2024. do 18:00.

Emina Dobrani Damjanović


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Maja Vižentin / datum: 1. 3. 2024. 17:40

28. veljače 2024., „Dan ružičastih majica“,  Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obično se obilježava posljednje srijede u veljači, a događaji i aktivnosti usmjereni su na edukaciju mladih o važnosti poštovanja različitosti, značaju empatije i potrebi za stvaranjem sigurnog okruženja u kojem svi mogu rasti i razvijati se bez straha od nasilja. Naša Škola sudjeluje u ovom događaju noseći ružičaste majice i organizirajući radionice, predavanja i druge aktivnosti koje promiču poruku tolerancije.

Učitelji su s učenicima proveli niz radionica, rasprava, gledanje filmova, čitanje priča, predavanja, online kvizove.

Osmišljavanjem poruka o prijateljstvu i nenasilju, izradom prigodnih plakata i oslikavanjem ružičastih majica i ružičastih ruku učenicima se približila važnost ove teme.

Na fotografijama u prilogu možete vidjeti kako se Dan ružičastih majica obilježio u knjižnici, produženom boravku, u 2.a, 2.b, 2.c, 3.a, 3.b, 4.a, 4.c, 5a, 6.a, 6.b, 6.c, 7a i  8.a. Ostali su izložili na panoima svojih razreda.

Osvijetljena Cesarićeva Voćka poslije kiše ružičastim i ljubičastim laticama s porukama međusobnoga uvažavanja, ne vrijeđanja, vrijednostima ljudskoga postojanja sa suživotom njege mira i nenasilja zabilježena  crtežima na stranicama bilježnica  učenika. Svjetlost riječi,...ljepota života posjetila je njihove crteže...

Djelatnici naše Škole Milenijskim fotografiranjem također su podržali „Dan ružičastih majica“.


[OPŠIRNIJE]Otvoreni dan za roditelje
Maja Vižentin / datum: 26. 2. 2024. 14:13

Otvoreni dan za roditelje održat će se u četvrtak, 29. veljače 2024. godine u vremenu od 17.30 do 18.15 sati. U tom vremenu roditelji se mogu informirati o radu i napretku svog djeteta kod svakog predmetnog učitelja.


[OPŠIRNIJE]Dodjela nagrada najboljim sportašima Primorsko-goranske županije
Maja Vižentin / datum: 19. 2. 2024. 15:32

Dana 7. veljače 2024. godine na dodjeli nagrada najboljim sportašima Primorsko-goranske županije bivšoj učenici naše škole Chiari Reljac  dodijeljeno je priznanje za vrhunsko sportsko dostignuće. Chiara je članica Kluba dizača utega Rječina 75. Na Europskom prvenstvu u Moldaviji, u konkurenciji do petnaest godina, u srpnju 2023. godine osvojila je brončanu medalju i time postigla najveći uspjeh u povijesti ženskog dizanja utega.

Chiari i njezinom treneru, gospodinu Vilimu Žagaru želimo još puno uspjeha i priznanja u osvajanju sportskih odličja!  


[OPŠIRNIJE]Tin Prančević na međunarodnom natjecanju harmonikaša
Maja Vižentin / datum: 16. 2. 2024. 09:14

Na Avsenikovom međunarodnom natjecanju harmonikaša održanom od 19. do  21. siječnja 2024. godine  u Begunju, Slovenija, u kategoriji klavirski harmonikaši od 13 do 17 godina  sudjelovao je Tin Prančević, učenik 8.c razreda.

U odnosu na prošlu godinu kada je sa nepunih 13 godina , u istoj kategoriji bio srebrni, ove godine zaslužio je zlatno priznanje.

Čestitke Tinu!

Na poveznici se može poslušati njegov nastup.

https://www.youtube.com/watch?v=AU24G7rCKgk


[OPŠIRNIJE]Natjecanja
Administrator / datum: 16. 2. 2024. 09:06

Nakon održanih školskih natjecanja, na županijska natjecanja pozvani su učenici:

Lucija Radovan 7.a i Borna Štrković, 8.b iz Engleskog jezika;

Mia Cvijić, 8.a iz Biologije;

Mia Vehar, 4.a, Ema Vukušić, 4.c i Lana Fućak, 5.a iz Matematike;

Paola Prelčić Juretić, 8.a iz Talijanskog jezika;

Damijan Sviračević, 7.a iz Kemije i Povijesti;

Borna Štrković, 8.a, Erin Miculinić, 8.b, Lucia Radovan 7.a i Petra Faraguna, 6.b iz Vjeronauka;

Gabrijel Gizdulić, 8.b iz Tehničke kulture.

Na županijsku razinu Lidrana plasirala se Ema Buneta, 2.c, a na županijsku razinu natječaja Čitanjem do zvijezda Patricia Biondić, Greta Gadanec i Magdalena Petrović , učenice 7.a.

Čestitke učenicima i sretno dalje!


[OPŠIRNIJE]Ljubav u stripu
Maja Vižentin / datum: 15. 2. 2024. 09:37

Učenici 6.c razreda, pod vodstvom razredne učiteljice i školske knjižničarke, izrađivali su u knjižnici prigodne ''valentinovske'' stripove. Prikazali su ljubav kako ju oni vide, kroz zabavnu priču o dva zaljubljena kaktusa te kroz nježnu putopisnu avanturu medvjeda Ljube. Tako su nam poručili kako je u svijetu ljubavi i mašte sve moguće!

FOTOGALERIJA

 


[OPŠIRNIJE]Maškarani dan u našoj školi
Maja Vižentin / datum: 12. 2. 2024. 21:17

Svi već dobro znamo da naš kraj živi za „peto godišnje doba” i stoga smo s nestrpljenjem čekali četvrtak 8. veljače i Maškarani dan u našoj školi. Već prije početka nastave školskim su hodnicima šetali vitezovi i princeze, indijanci, kauboji i kaubojke, vragovi i vražice, gusari i gusarice, banane, vještice, bubamare, policajci, liječnici i još mnogi drugi. Škola je odisala maškaranim ozračjem i čuo se žamor i smijeh učenika. Nastava se odvijala pod šarenim maskama i toga je dana bilo baš kako i priliči karnevalskom duhu.

Nakon velikog odmora učenici su se okupili u velikoj sportskoj dvorani na maškaranoj zabavi. Svaki razredni odjel pod maskama je sudjelovao u pjevanju i plesu njima drage pjesme te su svojim izvedbama razveselili sve sudionike zabave. Ubrzo su stigli i učenici predmetne nastave, a tada je za svih uslijedilo bučno iznenađenje. Maškaranoj zabavi pridružili su se uvijek dragi gosti i veliki predstavnici tradicije naše Grobinštine. Veselju nije bilo kraja kada su uz snažno dondolanje teškim zvonima u dvoranu ušli Grobnički Dondolaši. Učenici su imali priliku izbliza vidjeti Dondolaše i pogledati njihovo kolo, a na kraju su svi koji su bili spremni isprobali kako izgleda nositi tešku „krabuju” na svojoj glavi. Maškarana zabava nastavljena je kako i priliči, uz puno plesa i pjesme te uz slatke krafne za sve maškare, a na kraju je nastala i zajednička fotografija s uvijek rado viđenim gostima.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte kakvo je šarenilo i veselje vladalo u našoj školi.


[OPŠIRNIJE]Župan Komadina uručio županijska priznanja najuspješnijim sportašima i klubovima
Maja Vižentin / datum: 8. 2. 2024. 05:47

Primorsko-goranska županija tradicionalno je dodijelila Županijske nagrade za nagrađivanje kvalitete u sportu i vrhunska sportska dostignuća na svečanosti koja se održala u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Jelenje-Dražice.

Prilika je to za okupljanje nagrađenih sportaša, predstavnika klubova i krovnih organizacija na jednome mjestu, a nagrade najuspješnijima uručili su župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i resorna pročelnica Sonja Šišić.

Poveznica na objavu i fotogaleriju događanja sa službenih stranica Primorsko-goranske županije.

 


[OPŠIRNIJE]Online upis u prvi razred osnovne škole, informacije za roditelje
Maja Vižentin / datum: 2. 2. 2024. 05:46

Donesena je odluka da se na razini Primorsko - goranske županije ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provode elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine. U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina.

Detaljnije upute nalaze se u dokumentu u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Paola Prelčić Juretić pozvana na županijsko natjecanje iz Talijanskog jezika!
Administrator / datum: 29. 1. 2024. 11:43

Učenica 8.a razreda Paola Prelčić Juretić izvrsno je napisala test na školskoj razini natjecanja iz Talijanskog jezika te je pozvana na županijsku razinu natjecanja koje će se održati 15. veljače u OŠ „Zamet“. Prema bodovima sa školskog natjecanja zauzela je visoko drugo mjesto. Čestitke Paoli i puno uspjeha na sljedećoj razini!

In bocca al lupo!

Ivana Balen Grudenić


[OPŠIRNIJE]Novo u knjižnici
Maja Vižentin / datum: 12. 1. 2024. 10:17

Naručeni su neki novi lektirni naslovi i stigli su u našu knjižnicu.

Za niže razrede možete posuditi sljedeće navedene knjige:

Ela Peroci,  „Djeco laku noć“

Astrid Lindgren,  „Pipi Duga Čarapa“

Nevenka Videk,  „Pismo iz Zelengrada“

Anto Gardaš,  „Duh u močvari“

Za više razrede nabavljeni su sljedeće navedeni naslovi koji su upotpunili broj već postojećih knjiga:

N.Mihoković-Kumrić, "Lastin rep",

Damir Miloš,  „Bijeli Klaun“

Želim Vam da izdvojite vrijeme za čitanje i otkrijete radost čitanja !!!

Knjižničarka: Daniela Gerbac – Bobuš


[OPŠIRNIJE]Christmas around Europe
Maja Vižentin / datum: 10. 1. 2024. 09:15

Učenici sedmih razreda su u sklopu nastave Engleskog jezika ove godine sudjelovali u etwinning projektu Christmas around Europe. Učenici su izrađivali božićne čestitke, te ih poslali svojim francuskim prijateljima  u Brestu (Collège La Croix Rouge La Salle). Oduševljenje se nije moglo sakriti kada su čestitke stigle i nama!

Sretan Božić! Merry Christmas! Joyeux Noel !

Učiteljica engleskog jezika Maja Domijanić


[OPŠIRNIJE]Zahvalnica za sudjelovanje u međusektorskom edukacijskom programu
Maja Vižentin / datum: 10. 1. 2024. 09:14


[OPŠIRNIJE]Edukacijski centar Crvenog križa i Croatian – American Society
Maja Vižentin / datum: 31. 12. 2023. 14:23

Učenici sedmih razreda, u pratnji razrednica Petre Letica i Maje Domijanić i  učiteljice Kemije Maje Tonković, dana 20. prosinca 2023. posjetili su Edukacijski centar Crvenog križa i Hrvatsko – američko društvo u Zagrebu.

U Edukacijskom centru Crvenog križa proveli su nas kroz edukativno-izložbeni prostor koji je osmišljen i prilagođen djeci školskog uzrasta s didaktičkim materijalima koje učenici koriste tijekom obilaska i audio-vizualnim sustavom na kojemu se prezentiraju edukativni video i audio zapisi.

Kroz interaktivni i multimedijski edukativni sadržaj, te radionicu prve pomoći povezali smo međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja (teme ljudsko-pravne, društvene i kulturološke dimenzije) i module zdravstvenog odgoja (živjeti zdravo, prva pomoć), te teme iz povijesti koje se obrađuju u sklopu nastavnog plana i programa u sedmom razredu osnovne škole (pojava humanitarnih organizacija, osnivanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, istaknuti humanitarci u povijesti, Nobelova nagrada za mir, Ženevske konvencije…).

U Hrvatskom - američkom društvu (Croatian – American society) sudjelovali smo u radionici US Education system. Radionice sadrže učenje o američkoj kulturi, interaktivni kviz znanja o Americi te pregled programa Hrvatsko-američkog društva. Cilj ovih radionica je razviti otvorenost i poštovanje prema pripadnicima drugih kultura, osvijestiti oblike ponašanja koji su posljedica stereotipova i predrasuda, te razviti i unaprijediti vještine interkulturne komunikacije. Voditelji radionica su izvorni govornici engleskog jezika.

Na kraju smo posjetili i centar Zagreba, te prošetali i uživali u čarima Adventa.

  

   


[OPŠIRNIJE]Božićna čestitka
Maja Vižentin / datum: 22. 12. 2023. 12:15


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba
Maja Vižentin / datum: 22. 12. 2023. 12:05

Dana 21. prosinca 2023. godine u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice održao se božićni sajam i svečana priredba na kojima su naši učenici vođeni učiteljima na različite načine iskazali svoju kreativnost: pjesmom, plesom, svirkom, kreativnim likovnim uradcima. Sajam i priredbu posjetili su brojni  roditelji i članovi obitelji, a rad škole svojim dolaskom podržali su i načelnik Općine, Robert Marčelja, jelenjski župnik Tomislav Ćurić i đakon Dalibor Peričić.

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Škole Dejana Paškvan-Žeželj sljedećom porukom:    

„Kroz mojih proteklih sedam godina ravnateljstva uspjeh rada uvijek se mjerio i uvijek je bio rezultat kvalitetne i dobronamjerne suradnje sa cijelom zajednicom: općinom i načelnikom, župnim uredom, roditeljima, djelatnicima i djecom.

Iz takve suradnje proizišao je i ovaj kreativni rad naše škole, a prati ga zadovoljstvo što vas našom kreacijom, radom i trudom u ovo blagdansko vrijeme možemo učiniti sretnijima, stoga bih svima nama i nadalje poželjela ovakvu suradnju koja dopire svojima učinkom i dječjom radošću do naših srca.“

FOTOGALERIJA


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba
Maja Vižentin / datum: 20. 12. 2023. 12:22


[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA CRVENOG KRIŽA „SOLIDARNOST NA DJELU 2023.“
Maja Vižentin / datum: 20. 12. 2023. 05:59

Uspješno je provedena još jedna akcija Crvenog križa "Solidarnost na djelu 2023."51. po redu akcija "Solidarnost na djelu 2023." provedena je pod motom Ne dvoji, za drugog izdvoji. Ljudskost i humanost jedne su od najvažnijih odlika veličine čovjeka. Hvala svim učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima Osnovne škole Jelenje-Dražice koji su pokazali veliko srce i empatiju te podržali akciju u kojoj je prikupljeno 250,00 eura za pomoć potrebitima. Svima želimo sretnu i uspješnu novu 2024. godinu.

Povjerenik Crvenog križa: Petra Letica


[OPŠIRNIJE]Medni dan
Maja Vižentin / datum: 12. 12. 2023. 15:06

Naši učenici prvih razreda sudjelovali su u provedbi programa pod nazivom “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2023. godine.”  

Cilj programa je promocija meda lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka ”Med hrvatskih pčelinjaka”, povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Na dan Svetog Ambrozija (zaštitnika pčelara i pčela), 7. prosinca 2023. učenici prvih razreda dobili su prigodnu vrećicu s teglicom meda iz lokalnog OPG-a i slikovnicu Pčelica Jelica i medo Edo.

Također, učiteljice su učenicima tijekom jednog školskog sata održale predavanje o važnosti pčela u prirodi i važnosti konzumiranja meda.

  


[OPŠIRNIJE]Otvoreni dan za roditelje
Maja Vižentin / datum: 8. 12. 2023. 11:32
Otvoreni dan za roditelje održat će se u utorak, 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 17.30 do 18.15 sati. U tom vremenu roditelji se mogu informirati o radu i napretku svog djeteta kod svakog predmetnog učitelja.
 

[OPŠIRNIJE]American Corner Rijeka
Maja Vižentin / datum: 21. 11. 2023. 20:27

Učenici šestih razreda, u pratnji učiteljica Engleskog i Hrvatskog jezika i učiteljice Informatike, dana 16. studenog 2023. posjetili su American Corner u sklopu Dječje knjižnice Stribor u Dječoj kući u Rijeci.

American Corner Rijeka je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a i dijelom je svjetske mreže knjižničnih prostora posvećenih američkoj kulturi i načinu života. Kroz zanimljivu radionicu i potragu za blagom, učenici su naučili o američkim književnicima, posebnostima, dječjim pjesmicama, saveznim državama i mnogočemu drugome. Zahvaljujemo se profesorici Sanji Štajdohar and we hope to see you again!

 


[OPŠIRNIJE]KVIZ U KNJIŽNICI – POŠTARSKA BAJKA
Maja Vižentin / datum: 21. 11. 2023. 20:22

U školskoj knjižnici učenici 2.b razreda sa svojom učiteljicom Herminom Mošić sudjelovali su u kvizu, koji je bio vezan uz lektirni naslov „Poštarska bajka“. Prije samog kviza učenici su pogledali i kratki film „Poštarska bajka“. Razred je zatim bio podijeljen u 3 skupine. Lijepo smo se zabavili igrajući lektirni kviz. Učiteljica Hermina i knjižničarka Daniela kvizom su provjerile koliko su učenici dobro razumjeli pročitanu lektiru.  

Čestitke 2.b razredu na pokazanom znanju. 


[OPŠIRNIJE]Online projekt „Let's talk about Australia“ u suradnji s Veleposlanstvom Australije
Maja Vižentin / datum: 13. 11. 2023. 09:43

U sklopu dodatne nastave Engleskog i Hrvatskog jezika učenici osmih razreda, pod vodstvom učiteljice engleskog jezika Mije Dević Mandure i učiteljice hrvatskog jezika Ivane Simončić, sudjelovali su u online projektu „Let's talk about Australia“. Projekt je nastao u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu, a cilj je bio potaknuti interes učenika za jezik, kulturu i književnost Australije. U sklopu projekta, predstavnica Veleposlanstva Australije u Hrvatskoj Dijana Grahovac učenicima je putem Zoom aplikacije održala predavanje u trajanju od 45 minuta. Tijekom predavanja učenicima je pričala o svojem iskustvu života u Australiji, o sličnostima i razlikama obrazovnih sustava
u Australiji i Hrvatskoj, australskim životinjama i mnogim drugim stvarima.
Cijelo predavanje održano je na engleskom jeziku s australskim naglaskom, a učenici su imali mogućnost izravno pitati što god ih je zanimalo.
Zahvaljujemo se gospođi Dijani Grahovac na održanom predavanju i veselimo se nastavku projekta.

 


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje u krosu
Maja Vižentin / datum: 13. 11. 2023. 09:35

Na županijskom natjecanju u krosu u konkurenciji 7. i 8. razreda Franka Ćućić osvojila je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji. Čestitamo joj na uspjehu!


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja povodom početka Mjeseca hrvatske knjige
Maja Vižentin / datum: 18. 10. 2023. 18:17

U školskoj knjižnici proveden je online Nacionalni kviz za poticanje čitanja za zainteresirane učenike 6. – 8. razreda. Polako, ali sigurno broj učenika sudionika svake se godine povećava, što nam je iznimno drago i što znači da se cilj poticanja učenika na čitanje kvalitetnih djela dječje književnosti u slobodno vrijeme ostvaruje.

Romani na kojima se temelji ovogodišnji kviz su:

  • Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković),
  • Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela
    Svetlana Grubić Samaržija) te
  • Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott).

Više o samom kvizu, organizatorima, pokroviteljima i objavi finalista doznajte na stranicama organizatora:  https://www.mhk.hr/kviz/uvod

Helena Barić Karajković, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Sudjelovanje u natječaju Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu „L'italiano e sostenibilità“ (Talijanski i održivost)
Maja Vižentin / datum: 18. 10. 2023. 18:01

Učenice 6.a i 6.b razreda Laura Lukežić, Petra Fraguna i Lana Silić sudjelovale su u natječaju u natječaju Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu „L'italiano e sostenibilità“ (Talijanski i održivost) izradivši video na zadanu temu. Njihov video na talijanskom jeziku govori o načinu na koji svatko od nas može pridonijeti manjoj potrošnji plastike, to jest kako neke proizvode svakodnevne upotrebe (šampon, četkica za zube i sl.) možemo zamijeniti ekološki prihvatljivijim proizvodima i na taj način smanjiti svoj ekološki otisak. Nadamo se da će i vas potaknuti da promijenite svoje navike te doprinesete boljitku našeg planeta. Video naših izvrsnih učenica pogledajte na sljedećoj poveznici:

https://youtu.be/wW1dbqLGsHU

Ivana Balen Grudenić


[OPŠIRNIJE]DRŽAVNO PRVENSTVO U TENISU
Maja Vižentin / datum: 4. 10. 2023. 13:07

Naš učenik JAKOV KRAMARIĆ iz 4.a razreda postigao je veliki uspjeh na državnom prvenstvu u tenisu održanom 30.9.2023. u Dubrovniku osvojivši DRUGO mjesto.
Uspjeh našeg učenika proslavili smo u razredu i čestitali mu na osvojenom srebru.
Želimo mu puno pobjeda u idućim natjecanjima!


[OPŠIRNIJE]Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti
Maja Vižentin / datum: 3. 10. 2023. 15:56

Svake godine od 14. do 21.rujna Hrvatski Crveni križ kao i Crveni križ Grada Rijeke obilježavaju Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti. Na taj način nastoje upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove  njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Ovim putem i učenici naše škole mogu saznati sve potrebne informacije o toj bolesti koje je pripremila  dr.sc.Danijela Lakošeljac, dr.med.

Robert Koch je 1882.godine otkrio uzročnika bolesti, štapićastu bakteriju Mycobacterium tuberkulosis. Od tada je prošlo 141 godina, a još uvijek godišnje u svijetu oboli prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od tuberkuloze oko 10 milijuna osoba, a umre oko 1,5 milijuna. Tuberkuloza je raširena u cijelom svijetu, ali najviše oboljelih je u nekim zemljama kao Bangladeš, Filipini, Indija, Indonezija, Južnoafrička Republika, Kina, Nigerija, Pakistan.

Širenju tuberkuloze pogoduju rizični faktori kao neishranjenost, gladovanje, razne dijete, prenapučenost, alkoholizam, pušenje, narkomanija, stanje oslabljenog imuniteta, uzimanje imunosupresivne terapije i kortikosteroida, bolesti kao leukemija, šećerna bolest, akutne virusne infekcije te HIV infekcija. Ova bolest je učestala unutar posebno ranjivih  marginaliziranih zajednica poput: migranata, izbjeglica, beskućnika, zatvorenika, domorodaca, etničkih manjina i ovisnika o drogama i alkoholu. Tuberkuloza je bolest koju kroz povijest prati stigma, a posebno zadnjih desetljeća kad je često udružena s HIV-om.

Ključ kontrole bolesti je brzo postavljanje dijagnoze i adekvatno liječenje oboljelog. Prenosi se od oboljelog  s tuberkulozom  pluća ili grkljana i to kihanjem, kašljanjem, pjevanjem, govorom. Tijekom kašlja izlučuje se 3 500 klica, koliko i tijekom mirnog govora kroz 5 minuta. Tijekom kihanja izluči se 1 000 000 klica. Najčešći simptomi tuberkuloze su dugotrajan kašalj, povišena tjelesna temperatura, gubitak na težini, osjećaj umora, malaksalost. Bolest često započinje podmuklo, te se teško postavi prava dijagnoza. Bacil tuberkuloze može opstati u ljudskom tijelu i bez znakova bolesti. Uslijed neke druge teže bolesti ili nakon većeg stresa, kad dođe do pada imuniteta, može se uzročnik aktivirati i dovesti do razvoja bolesti.

Tuberkoloza je bolest koja se mora liječiti i koja se može izliječiti.

U Primorsko goranskoj županiji, prema podacima Odjela za epidemiologiju zaraznih i  Nastavnog  zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 2022. godine registrirano je 19 novooboljelih  čime se nastavlja povoljan trend regresije bolesti. Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je u 2021. godini  registrirano  159  novooboljelih od tuberkuloze. Od tuberkuloze je u Hrvatskoj 2021.godine  umrlo 18 osoba.

Tuberkuloza - sušica - bijela smrt je značajan  globalni javnozdravstveni problem. Cilj  Svjetske zdravstvene organizacije je zaustavljanje širenja tuberkuloze.

 „Ne možemo si dopustiti da ne znamo za tuberkulozu!”

Petra Letica


[OPŠIRNIJE]Istraživanjem rječnika i u knjižnici smo obilježili Europski dan jezika
Maja Vižentin / datum: 29. 9. 2023. 10:48

Učenici 5. a i b razreda sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika posjetili su školsku knjižnicu na Europski dan jezika kojeg obilježavamo 26. rujna. Sudjelovali su na radionici istraživačkog tipa pretražujući klasične i online rječnike i ostale jezične priručnike. Tražili su značenja i podrijetlo riječi te ponavljali, uočavali i  koristili jednoznačnost, višeznačnost, osnovno i preneseno značenje riječi.

Naš uobičajeni istraživački rad proširili smo i obogatili uporabom pametne ploče koja je od ove školske godine dostupna i u školskoj knjižnici, što nas posebno veseli.

  

školska knjižničarka Helena Barić Karajković


[OPŠIRNIJE]Europski dan jezika
Maja Vižentin / datum: 29. 9. 2023. 08:43

Dana 25. i 26.09.2023. obilježen je Europski dan jezika. Učenici sedmih i osmih razreda odigrali su prigodni Kahoot kviz na temu jezika i kulture europskih zemalja u sklopu nastave Talijanskog jezika u ponedjeljak, 25.09.2023. Isti kviz odigrali su i učenici 8. b razreda u sklopu nastave Engleskoga jezika. Uvidom u osvojene bodove i postotak riješenosti, utvrđen je pobjednik, skupina učenica 8. b razreda: Teuta Damjanović, Lucija Fućak i Lora Linić.

Pobjednice su nagrađene prigodnim nagradama. Čestitamo!

  

  


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI
Maja Vižentin / datum: 20. 9. 2023. 19:05

Povodom Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava svake godine druge subote u rujnu OŠ Jelenje-Dražice pridružila se promociji važnosti stjecanja znanja i vještina iz prve pomoći za život zajednice, ali i svakoj pojedinca u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.  Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina.

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu.

Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu zato ove godine šalju poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv:

Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život!

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

 

Tri su segmenta prve pomoći:

 Prva pomoć – vještine

Ciljevi učenja su razumjeti što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć.

 Humanost i pomaganje drugima

Pomaganje drugima i humanost temeljne su vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći.

 Ljubaznost i empatija

Koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama

6 RAZLOGA ZAŠTO JE PRVA POMOĆ VAŽNA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

1.       Spašava živote.

2.       Ublažava bol i nelagodu.

3.       Stvara povjerenje.

4.       Povećava sigurnost.

5.       Sprječava pogoršanje situacija.

6.       Poboljšava životni standard.

U nastavku možete pronaći QR kodove i ikonu aplikacije Vježba iz prve pomoći.

Skini aplikaciju i ti i spasi nekome život!

 

Petra Letica


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju