preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Jelenje-Dražice" Dražice

Login
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Posjetite ...

 
Anketa
Poslije škole i nastave bavim se:
Naša općina

 

Wikipedia
Citat tjedna

Velika djela nastala su pomoću genijalnosti, a dovršena su marljivošću.

Učilica

Tisak

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava – Kovačija
Autor: Maja Vižentin, 16. 1. 2020.

   U neposrednoj blizini naše škole, između Dražica i Jelenja nalazi se jedno vrlo zanimljivo mjesto. To je Kovačija – stara kovačnica. To je mali muzej u kojem možete vidjeti staro oruđe i alate koje su koristili ljudi ovoga kraja, ali isto tako  i mala radionica gdje se i danas mogu napraviti popravci istih. Najdominanatniji je velik kamin koji je služio za zagrijavanje metala prije kovanja.

      Ovaj mali dragulj bio je mjesto posjeta svih učenika OŠ „Jelenja-Dražice“ 5.-8. razreda 11. siječnja 2020. godine. Mnogi učenici, iako žive u neposrednoj blizini Kovačije, nikada nisu posjetili ovo mjesto tako da je ova terenska nastava bila svima zanimljiva. Na vratima nas je dočekalo ljubazno lice majstora Tonija Marčelje čija se obitelj već tri generacije bavi starim zanatom kovanja. Strpljivo je odgovarao na brojna pitanja učenika koji su svašta htjeli saznati, pomagao je učenicima u izradi malog rječnika čakavskih naziva spomenutih alata, strojeva i oruđa. Najzanimljivi dio posjeta je bilo kovanje alata jer je demonstrirao kako izgleda cijeli proces od zagrijavanja, hlađenja i kovanja materijala. U radionici su učenici mogli vidjeti i ručnu bušilicu koja je danas muzejski primjerak i staru napravu koja je služila za upuhivanje zraka u peć kako bi se dobila što viša temperatura. Zatim je učenicima na  jednom priručnom deblu pokazao kako izgleda potkivanje konja što je izazvalo veliko zanimanje naših učenika. Saznali smo da potkova koja poznato donosi sreću kada je u kući treba stajati s „trbuhom“ prema dolje (jer se tako sreća skuplja), a kada je vani, prema gore.

   Nakon zanimljivog posjeta svi smo prošetali prema labirinitma uz rijeku Sušicu. To je zanimljiva umjetnička instalacija koja je stopljena s okolnim krajolikom, a sadrži devet labirinata. Učenici su proveli zanimljivo jutro upoznajući  svoj kraj, ali isto tako to je bila prilika da se i učitelji i djeca druže izvan školskih učionica.

novinarska grupa


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju