preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Jelenje-Dražice" Dražice

Login
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Posjetite ...

 
Anketa
Poslije škole i nastave bavim se:
Naša općina

 

Wikipedia
Citat tjedna

Velika djela nastala su pomoću genijalnosti, a dovršena su marljivošću.

Učilica

Tisak

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava osmih razreda u Vukovaru
Autor: Eva Marković, 28. 10. 2019.

U rano jutro, četvrtak, 24. listopada  učenici osmih razreda OŠ Jelenje- Dražice zaputili su se prema Vukovaru. Što su vidjeli i gdje su sve bili pročitajte klikom na link "opširnije".


Terenska nastava osmih razreda u Vukovaru

Svim žrtvama poginulim na Ovčari,

Neka Vam Gospodin bude utjeha u vječnosti, vi ste svoj put prešli da bi mi bili slobodni.

                                      Učenici i djelatnici OŠ Jelenje- Dražice

                            (zapis ostavljen u knjizi dojmova Spomen- doma Ovčara)

U rano jutro, četvrtak, 24. listopada  učenici osmih razreda OŠ Jelenje- Dražice zaputili su se prema Vukovaru. Bogat program putovanja odveo ih je prvi dan do povijesnog dvorca u središtu Vukovara, dvorca Eltz gdje su razgledali umjetničku baštinu vukovarsko- srijemske županije. Nakon posjete dvorca, razgledali su Muzej vučedolske kulture gdje su imali priliku vidjeti gdje je i na koji način živio prapovijesni narod Vučedola, te naučiti sve o simbolu golubice/ prepelice koji se vezuje uz navedenu kulturu. U popodnevnim satima, u Memorijalnom centru Domovinskog rata imali su priliku poslušati dva predavanja o razlozima nastanka Domovinskog rata te okupaciji od strane Jugoslavenske narodne armije i pokušaju oslobođenja grada Vukovara. Prvi dan zaokružen je popodnevnom šetnjom uz posjetu poznatom  simbolu obrane Hrvatske, Vodotornju gdje je u vrijeme okupacije svaki dan jedan branitelj iznova mijenjao vatrenim oružjem oštećenu hrvatsku zastavu. U večernjim satima, vratili su se u gradsku jezgru, prateći veliku rijeku Dunav.

Drugi dan putovanja započeo je obilaskom komemoracijskih lokacija Domovinskog rata. Prva lokacija posjećena bila je u ratu teško devastirana crkva sv. Filipa i Jakova, gdje su učenici u pastoralnom centru sv. Bona imali priliku pogledati dokumentarni film „Vukovarska priča“ i razgledati unutrašnjost crkve kao i iskazati čašćenje relikvijama sv. Bona koje su također u ratnim stradanjima pretrpjele svetogrđe od strane neprijateljske vojske. Sljedeće međusobno povezane lokacije bile su obilazak vukovarske opće bolnice gdje su za vrijeme evakuacije boravili ranjenici u podrumu zajedno s medicinskim osobljem, otkuda ih je neprijateljska vojska deportirala u hangar na Ovčari. Prije samog dolaska na mjesto ratnog zločina Ovčara, obišli su komemorativno groblje kako bi iskazali počast svim braniteljima i žrtvama stradanja u Vukovaru. U spomen domu Ovčara imali su priliku svjedočiti specifičnoj podnoj instalaciji zvanoj „spirala zla“ gdje se pojavljuju imena ubijenih, dok se na zidovima nalaze njihove slike i osobni predmeti zaostali u hangaru prije puta na samo gubilište. Neki od stradalih, među njima i poznati ratni izvjestitelj Siniša Glavašević, već su u samom hangaru podlegli ozljedama nastalim od premlaćivanja.

Po dolasku na mjesto farme gdje se odvijao sam čin okrutne likvidacije, učenici su se pomolili u blizini granitne spomen- ploče s motivom nišanom slomljene golubice, simbola narušenog mira. Njihovo pijetetom obilježeno putovanje nastavilo se prema Trpinjskoj cesti gdje su branitelji pod vodstvom generala Blage Zadre uništili tridesetak tenkova. Ondje su posjetili spomen dom hrvatskih branitelja gdje su nazočili simboličnom prikazu spiralne zidne instalacije ratnog vihora, nadolazeće operacije „Oluja“ prošaran imenima svih koji su dali svoje živote za domovinu. Po povratku u Memorijalni centar, bojnik Anđelko Batinić demonstrirao je učenicima različite oblike naoružanja kojima se vodila bitka za Vukovar, te pružio vodstvo kroz izložbu nalaza iz logora u kojima su boravili hrvatski branitelji u zatočeništvu.

Drugi dan putovanja završen je interaktivnim kvizom u Školi mira gdje je između šest škola u natjecanju, škola „Jelenje- Dražice“ osvojila peto mjesto a natjecatelji su bili učenici Andrija Juretić i Erik Klausberger.

Učenici su na svoj put kući, prepuni dojmova, krenuli u popodnevnim satima.

 

Eva Marković, vjeroučiteljica

                                                                          

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju